Nawiązanie współpracy pomiędzy Katedrą Fizjologii i Toksykologii oraz Institute of Food Chemistry WWU Münster
W dniach 20-23 października 2022 r., w ramach projektu RID, pracownicy Katedry Fizjologii i Toksykologii prof. dr hab. Jan Grajewski oraz dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni, przebywali w Institute of Food Chemistry WWU Münster, w Niemczech. Celem pobytu było podpisanie umowy o współpracy z jednostką i nawiązanie ścisłej współpracy z prof. dr. Hans-Ulrich Humpf i jego zespołem. Współpraca ta będzie opierała się na prowadzeniu wspólnych badań, optymalizacji metod badawczych w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i pasz oraz opublikowaniu otrzymanych wyników badań.
Dziekan Wydziału Nauk Biologicznych, dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni została powołana na stanowisko wiceprezydent Society for Mycotoxin Research. Podczas pobytu w Münster, zgodnie z zapisem w statucie Towarzystwa, nastąpiło podpisanie aktu powołania dr hab. Magdaleny Twarużek, prof. Uczelni do Zarządu w Kancelarii Notarialnej. Należy nadmienić, że Profesor Magdalena Twarużek jest pierwszą osobą spoza Niemiec przyjętą do Zarządu Society.