Wydział Nauk Biologicznych
Udział pracowników Katedry Fizjologii i Toksykologii w Konferencji Udział pracowników Katedry Fizjologii i Toksykologii w Konferencji

Udział pracowników Katedry Fizjologii i Toksykologii w Konferencji "Kryzys żywnościowy: innowacyjne budowanie odpornych społeczności regionalnych i lokalnych"

Dnia 02 czerwca 2023 roku, odbyła się w Toruniu Konferencja naukowa pt. Kryzys żywnościowy: innowacyjne budowanie odpornych społeczności regionalnych i lokalnych, w której to brali udział pracownicy Katedry Fizjologii i Toksykologii prof. dr hab. inż. Jan Grajewski, dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni, dr Robert Kosicki, lek. wet. Katarzyna Łubiech oraz doktorantka Szkoły Doktorskiej mgr Gabriela Pilarska. Podczas dwóch sesji pt. „Wpływ zmiany klimatu na systemy żywnościowe” oraz „Tworzenie regionalnych strategii bezpieczeństwa żywnościowego” omówione zostały wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności a także skutki jakie niosą ze sobą zmiany klimatu i ich wpływ na odporność europejskich regionów i dobrobyt obywateli. W dyskusji nie zabrakło głosów pracowników Katedry Fizjologii i Toksykologii.