W dniach 26-27 września 2024 r. pracownicy Katedry Fizjologii i Toksykologii oraz słuchacze Szkoły Doktorskiej UKW:
- dr Robert Kosicki
- mgr Gabriela Pilarska
- mgr Justyna Kwiatkowska-Giżyńska
- mgr Paweł Skrzydlewski
- mgr Ewelina Soszczyńska
- mgr Klaudia Bucoń
- dr Katarzyna Łubiech
wzięli udział w IV Międzynarodowej Konferencji "Plant Productivity and Food Safety: Microbiology, Soil Science, Food Quality and Agricultural Genetics", która odbyła się na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Spotkanie w formie hybrydowej zgromadziło naukowców z całego świata zaangażowanych w zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności ze szczególnym uzwględnieniem produkcji pierwotnej.
Przedstawiciele Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego przedstawili pracę dotyczącą zanieczyszczenia pszenicy mikotoksynami, stanowiącymi ważny czynnik ryzyka związanego z ich spożyciem.
Temat pracy: "Wheat - mycotoxicological threats" Paweł Skrzydlewski, Gabriela Pilarska, Klaudia Bucoń, Katarzyna Łubiech, Robert Kosicki, Magdalena Twarużek, Jan Grajewski