Katedra Fizjologii i Toksykologii
Katedra Fizjologii i Toksykologii prowadzi badania z zakresu analizy mikologicznej i mikotoksykologicznej a w szczególności nad:
• zanieczyszczeniem pasz, żywności i narządów mikotoksynami,
• wpływem skażenia środowiska grzybami pleśniowymi na alergiczne grzybicze zapalenie zatok przynosowych,
• zastosowaniem testu MTT do oznaczania zanieczyszczenia mikotoksynami w łańcuchu pokarmowym,
• skażeniem kolb kukurydzy w łanach wielkoobszarowych przez grzyby pleśniowe i mikotoksyny oraz ich wpływ na mikotoksykozę zearalenonową w populacji dzików,
• skażeniem pomieszczeń przez patogenne pleśnie i mikotoksyny,
• skażeniem żywności i pasz przez patogenne pleśnie,
• identyfikacją za pomocą technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA) mikroorganizmów (bakterii, drożdży, grzybów pleśniowych) występujących w żywności, paszach, suplementach diety, materiale klinicznym, pomieszczeniach zanieczyszczonych grzybami pleśniowymi,
• identyfikacją mieszańców świni domowej i dzika europejskiego (świniodzików) pochodzących z nielegalnych hodowli w oparciu o techniki biologii molekularnej.
Oferta współpracy gospodarczej:
Usługi analityczne, ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne dla:
• służb medycznych,
• służb weterynaryjnych,
• Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
• Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych,
• przemysłu spożywczego,
• przemysłu paszowego,
• hodowców zwierząt,
• przemysłu budowlanego,
• użytkowników zagrzybionych mieszkań,
• biegłych sądowych.
Usługi szkoleniowe i doradcze:
Szkolenia zbiorowe i indywidualne oraz konferencje naukowo - techniczne z zakresu:
• występowania zanieczyszczeń żywności, pasz i środowiska,
• uregulowań prawnych i strategii zapobiegania skażeniom żywności i pasz,
• aspektów toksykologicznych zanieczyszczeń,
• bezpieczeństwa żywności, pasz i żywienia.
Wykonywane analizy laboratoryjne:
• Ocena skażenia żywności, pasz i narządów patogennymi grzybami i mikotoksynami;
• Oznaczanie mikotoksyn metodami chromatograficznymi (HPLC-MS/MS, HPLC-FLD, HPLC-UV);
• Metody detoksykacji mikotoksyn in vivo i in vitro;
• Badanie ryzyka zagrzybienia przegród budowlanych i mikroklimatu pomieszczeń;
• Ocena toksyczności skażeń za pomocą testu cytotoksyczności MTT;
• Oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych metodą HPLC-RID;
• Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni w żywności i paszach (PN-ISO 7954:1999; PN-ISO 21527-1:2009)
• Identyfikacja rodzajowa i gatunkowa grzybów pleśniowych i bakterii za pomocą tradycyjnych metod hodowlanych i technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA);
• Badanie zdolności adsorpcji i desorpcji preparatów
• Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych
• Liczba mezofilnych bakterii kwasu mlekowego
• Wykrywanie i oznaczanie liczby Lactobacillus spp.