Katedra Fizjologii i Toksykologii
Katedra Fizjologii i Toksykologii prowadzi badania z zakresu analizy mikologicznej i mikotoksykologicznej a w szczególności nad:
- zanieczyszczeniem pasz, żywności i narządów mikotoksynami,
- wpływem skażenia środowiska grzybami pleśniowymi na alergiczne grzybicze zapalenie zatok przynosowych,
- zastosowaniem testu MTT do oznaczania zanieczyszczenia mikotoksynami w łańcuchu pokarmowym,
- skażeniem kolb kukurydzy w łanach wielkoobszarowych przez grzyby pleśniowe i mikotoksyny oraz ich wpływ na mikotoksykozę zearalenonową w populacji dzików,
- skażeniem pomieszczeń przez patogenne pleśnie i mikotoksyny,
- skażeniem żywności i pasz przez patogenne pleśnie,
- identyfikacją za pomocą technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA) mikroorganizmów (bakterii, drożdży, grzybów pleśniowych) występujących w żywności, paszach, suplementach diety, materiale klinicznym, pomieszczeniach zanieczyszczonych grzybami pleśniowymi,
- identyfikacją mieszańców świni domowej i dzika europejskiego (świniodzików) pochodzących z nielegalnych hodowli w oparciu o techniki biologii molekularnej.
Oferta współpracy gospodarczej:
Usługi analityczne, ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne dla:
- służb medycznych,
- służb weterynaryjnych,
- Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych,
- przemysłu spożywczego,
- przemysłu paszowego,
- hodowców zwierząt,
- przemysłu budowlanego,
- użytkowników zagrzybionych mieszkań,
- biegłych sądowych.
Usługi szkoleniowe i doradcze:
Szkolenia zbiorowe i indywidualne oraz konferencje naukowo - techniczne z zakresu:
- występowania zanieczyszczeń żywności, pasz i środowiska,
- uregulowań prawnych i strategii zapobiegania skażeniom żywności i pasz,
- aspektów toksykologicznych zanieczyszczeń,
- bezpieczeństwa żywności, pasz i żywienia.
Wykonywane analizy laboratoryjne:
- Ocena skażenia żywności, pasz i narządów patogennymi grzybami i mikotoksynami;
- Oznaczanie mikotoksyn metodami chromatograficznymi (HPLC-MS/MS, HPLC-FLD, HPLC-UV);
- Metody detoksykacji mikotoksyn in vivo i in vitro;
- Badanie ryzyka zagrzybienia przegród budowlanych i mikroklimatu pomieszczeń;
- Ocena toksyczności skażeń za pomocą testu cytotoksyczności MTT;
- Oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych metodą HPLC-RID;
- Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni w żywności i paszach (PN-ISO 7954:1999; PN-ISO 21527-1:2009)
- Identyfikacja rodzajowa i gatunkowa grzybów pleśniowych i bakterii za pomocą tradycyjnych metod hodowlanych i technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA);
- Badanie zdolności adsorpcji i desorpcji preparatów
- Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych
- Liczba mezofilnych bakterii kwasu mlekowego
- Wykrywanie i oznaczanie liczby Lactobacillus