Wydział Nauk Biologicznych

Katedra Fizjologii i Toksykologii

Katedra Fizjologii i Toksykologii prowadzi badania z zakresu analizy mikologicznej i mikotoksykologicznej a w szczególności nad:

  • zanieczyszczeniem pasz, żywności i narządów mikotoksynami,
  • wpływem skażenia środowiska grzybami pleśniowymi na alergiczne grzybicze zapalenie zatok przynosowych,
  • zastosowaniem testu MTT do oznaczania zanieczyszczenia mikotoksynami w łańcuchu pokarmowym,
  • skażeniem kolb kukurydzy w łanach wielkoobszarowych przez grzyby pleśniowe i mikotoksyny oraz ich wpływ na mikotoksykozę zearalenonową w populacji dzików,
  • skażeniem pomieszczeń przez patogenne pleśnie i mikotoksyny,
  • skażeniem żywności i pasz przez patogenne pleśnie,
  • identyfikacją za pomocą technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA) mikroorganizmów (bakterii, drożdży, grzybów pleśniowych) występujących w żywności, paszach, suplementach diety, materiale klinicznym, pomieszczeniach zanieczyszczonych grzybami pleśniowymi,
  • identyfikacją mieszańców świni domowej i dzika europejskiego (świniodzików) pochodzących z nielegalnych hodowli w oparciu o techniki biologii molekularnej.

Oferta współpracy gospodarczej:

Usługi analityczne, ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne dla:

  • służb medycznych,
  • służb weterynaryjnych,
  • Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
  • Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych,
  • przemysłu spożywczego,
  • przemysłu paszowego,
  • hodowców zwierząt,
  • przemysłu budowlanego,
  • użytkowników zagrzybionych mieszkań,
  • biegłych sądowych.

Usługi szkoleniowe i doradcze:

Szkolenia zbiorowe i indywidualne oraz konferencje naukowo - techniczne z zakresu:

  • występowania zanieczyszczeń żywności, pasz i środowiska,
  • uregulowań prawnych i strategii zapobiegania skażeniom żywności i pasz,
  • aspektów toksykologicznych zanieczyszczeń,
  • bezpieczeństwa żywności, pasz i żywienia.

Wykonywane analizy laboratoryjne:

  • Ocena skażenia żywności, pasz i narządów patogennymi grzybami i mikotoksynami;
  • Oznaczanie mikotoksyn metodami chromatograficznymi (HPLC-MS/MS, HPLC-FLD, HPLC-UV);
  • Metody detoksykacji mikotoksyn in vivo i in vitro;
  • Badanie ryzyka zagrzybienia przegród budowlanych i mikroklimatu pomieszczeń;
  • Ocena toksyczności skażeń za pomocą testu cytotoksyczności MTT;
  • Oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych metodą HPLC-RID;
  • Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni w żywności i paszach (PN-ISO 7954:1999; PN-ISO 21527-1:2009)
  • Identyfikacja rodzajowa i gatunkowa grzybów pleśniowych i bakterii za pomocą tradycyjnych metod hodowlanych i technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA);
  • Badanie zdolności adsorpcji i desorpcji preparatów
  • Liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych
  • Liczba mezofilnych bakterii kwasu mlekowego
  • Wykrywanie i oznaczanie liczby Lactobacillus