Zdrowie rośnie w lesie, czyli o właściwościach prozdrowotnych grzybów
- wykład
Prowadząca: dr inż. Magdalena Kulczyk-Skrzeszewska
Kontakt: magdalena.kulczykskrzeszewska@ukw.edu.pl
Prelekcja o właściwościach prozdrowotnych grzybów wielkoowocnikowych charakterystycznych dla mykobioty lasów Polski. Unikalne właściwości biologiczne, w tym przeciwutleniające czy przeciwzapalne, które są rezultatem różnych składników odżywczych, stanowią ważny obszar badań naukowych. Dawniej grzyby ceniono głównie za smak i aromat, wykorzystywano również w medycynie ludowej. Obecnie wzrasta świadomość, że grzyby są żywnością prozdrowotną, zawierającą wiele substancji bioaktywnych. Aktualnie grzyby uznawane są za żywność funkcjonalną, ponieważ wykazują udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
- Czas trwania zajęć: 1 godzina zegarowa (60 min.)
- Wielkość grupy: do 30 osób
- Termin: do uzgodnienia
- Wymagania dodatkowe: brak