Wydział Nauk Biologicznych
Grzyby polskie leżące na mchu, z tyłu widać koszyk | pobrane z freepik.com

Zdrowie rośnie w lesie, czyli o właściwościach prozdrowotnych grzybów

Zdrowie rośnie w lesie, czyli o właściwościach prozdrowotnych grzybów

- wykład

Prowadząca: dr inż. Magdalena Kulczyk-Skrzeszewska

Kontakt: magdalena.kulczykskrzeszewska@ukw.edu.pl

Prelekcja o właściwościach prozdrowotnych grzybów wielkoowocnikowych charakterystycznych dla mykobioty lasów Polski. Unikalne właściwości biologiczne, w tym przeciwutleniające czy przeciwzapalne, które są rezultatem różnych składników odżywczych, stanowią ważny obszar badań naukowych. Dawniej grzyby ceniono głównie za smak i aromat, wykorzystywano również w medycynie ludowej. Obecnie wzrasta świadomość, że grzyby są żywnością prozdrowotną, zawierającą wiele substancji bioaktywnych. Aktualnie grzyby uznawane są za żywność funkcjonalną, ponieważ wykazują udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie człowieka. 

  • Czas trwania zajęć: 1 godzina zegarowa (60 min.)
  • Wielkość grupy: do 30 osób
  • Termin: do uzgodnienia
  • Wymagania dodatkowe: brak