Trochę posolić, przemyć płynem do mycia naczyń, zalać alkoholem i gotowe
– wykład
Prowadzący: dr Joanna Dróżdż-Afelt, dr Beata Koim-Puchowska
Kontakt: koimpuch@ukw.edu.pl
Na zajęciach uczniowie poznają treści dotyczące budowy DNA oraz laboratoryjnych metod izolacji tego związku z komórek. W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie przeprowadzą izolację DNA z owoców (banan, kiwi lub śliwka) z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników, tj. soli kuchennej, płynu do mycia naczyń czy etanolu. Uczestnicy zajęć gołym okiem zaobserwują wytrącone własnoręcznie DNA, uzyskane dzięki wykonaniu kilku prostych czynności.
- Czas trwania zajęć: 2 jednostki lekcyjne
- Wielkość grupy: do 15 osób
- Termin: do uzgodnienia
- Wymagania dodatkowe: zakup etanolu skażonego do reakcji (Etanol skażony 96%, np. Warchem, 250 ml, cena orientacyjna: 15 zł) oraz owoców (np. 6 bananów na grupę).